Een eigen visie en aanpak

Norman Ebicilio is zanger, vocal coach en koordirigent.

Als kleine jongen verlegen en ongezien kwam hij op de basisschool in aanraking met het zingen. Zijn stem en zijn geluid maakten dat hij gezien en gehoord werd. Zijn stem bracht mogelijkheden en opende deuren. De eerste lijnen van een pad begonnen zich te vormen.

Als 21 jarige begonnen zijn universtiteitsjaren. Maar na een aantal jaren psychologie en orthopedagogiek aan de universiteit van leiden werd het duidelijk dat de echte passie daar niet lag. De jaren als zanger in diverse bandjes en de honger naar muzikale kennis gaf de doorslag. Hij wilde muziek maken en hij wilde dat op zijn eigen manier doen. Ongehinderd en vrij om te zijn en te klinken zoals hij dat wilde. Zijn liefde voor muziek en geluid werd zijn echte passie en missie. Er brak een periode aan van studie en verdieping.

In eerste instantie nog zelfstudie maar zijn carrière nam een serieuze wending, toen hij de particuliere jazzopleiding, De Jam, in Amsterdam ging volgen. Maar het paste toch niet helemaal. Uiteindelijk een paar jaar in Tilburg de School of Arts gedaan, privé-lessen genomen en cursussen gevolgd. Zijn conclusie: ‘ik pas nergens in’.  Wat toen een zwakte leek, bleek zijn kracht te zijn. Vanaf 2005 ontwikkelde Norman zijn eigen methode. Vanuit zijn eigen wijsheid, zijn hoge gevoeligheid,vakkennis en zijn muzikale gehoor, weet hij de muziek tot een persoonlijk groeimiddel te maken. Norman gaat uit van wat iemand wél kan en in potentie in zich heeft. Al het andere is te leren. “Zonder te kijken naar de binnenkant van de mens kunnen wij de stem niet vrij laten klinken. Het is het verschil tussen goed en excellent.” Hij heeft ervaring met rock, pop, soul, gospel, musical en jazz.

In zijn studiejaren is de jazz zangeres en entrepreneur Ilse Huizinga zijn grootste invloed en mentor geweest. Nu werkt hij verder aan zijn stem met de klassieke zangeres Charlotte Riedijk. Charlotte laat die stem nog meer bewegen en klinken. En al deze nieuwe kennis kan hij weer doorgeven. “Leren is leuk en het houdt gelukkig nooit op.”

Als eigenaar van Close2Harmony kan hij nu zijn eigen geluid laten horen. Muziek is Norman´s manier om een ander verder te helpen, te laten groeien. Zo draagt hij zijn steentje bij aan de wereld. En hopelijk zal dat steentje in de vijver kringen veroorzaken, en zo nog meer effect hebben.